Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i miso
DagooshyaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): japońska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, jajka, mięso, soja, sezam, pszenica, drób
Składniki:
marchewki - 2 szt.
por - 1 szt.
imbir - 3 cm
olej sezamowy - 2 łyżki
szczypior (część do pieczenia, część do posypania) pęk
jajka na twardo - 2 szt.
arkusz glonów nori - 1 szt.
makaron pszenny lub wg uznania
sos sojowy do polania do smaku
Dodatkowe informacje:
Pyszny i delikatny japoński rosół przygotowany na pieczonym kurczaku, z dodatkiem pasty miso (która jest bardzo zdrowa!) z pszennymi noodlami. Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową, którą również można znaleźć w moich przepisach). No to do dzieła! :)Sposób przygotowania:
Kurczaka z warzywami przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy jedną ćwiartkę kurczaka i rwiemy go na kawałki. Zalewamy odrobiną wywaru, żeby nie ściemniał. Wywar w garnku gotujemy jeszcze min. 1 godzinę bez przykrycia.
Do 4 misek dodajemy po 1 łyżce pasty miso. Zalewamy odrobiną przecedzonego wywaru, dokładnie mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem (również przecedzonym), dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego! :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.