Lody z zielonej herbaty Matcha
DagooshyaRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): japońska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
śmietanka kremowa - 200 ml
żółtka - 2 szt.
cukier trzcinowy - 4 łyżki
woda w temp. 80 stopni - 2 łyżki
cukier trzcinowy do przygotowania karmelu (opcjonalnie) - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
W celu ochłodzenia wody do 80 stopni, należy przelać wrzątek z kubka do kubka 4-5 razy. Każde takie przelanie obniża temperaturę wody o około 5 stopni.Herbatę Matcha polecam również do picia :) Wtedy także zalewamy ją wodą w temp. 80 stopni (1 łyżeczka na filiżankę) i intensywnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Sposób przygotowania:
W garnuszku delikatnie ubijamy żółtka razem z cukrem. Cały czas mieszając dodajemy jogurt naturalny. Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, żeby odparował nadmiar wody. Gdy zacznie gęstnieć, szybko wkładamy garnek do zimnej wody i mieszamy aż do ostygnięcia. Dodajemy matchę i dokładnie mieszamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.