Wołowy Rendang z żółtym ryżem
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, orzechy wszystkie, orzeszki ziemne, wieprzowina
Składniki:
czerwona cebula - 1 szt.
mleko kokosowe - 400 ml
gwiazdki anyżu - 2 szt.
strąki kardamonu - 2 szt.
kora cynamonu - 2 szt.
goździki - 4 szt.
olej arachidowy - 50 ml
mielona kolendra - 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki
trawa cytrynowa - 1 szt.
liście laurowe - 2 szt.
liście curry (opcjonalnie) - 2 szt.
korzeń imbiru - 7 cm
mała biała cebula - 1 szt.
pasta Sambal Oelek - 2 łyżki
czosnek - 5 ząbków
liście limonki kaffir - 2 szt.
ryż jaśminowy + łyżeczka kurkumy do podania
Dodatkowe informacje:
Kuchnia indonezyjskaCo tak kocham w kuchni azjatyckiej? Dowolność! Nie ma tu twardych reguł, którymi trzeba się kierować. Dzisiejsza potrawa jest tego przykładem. Znalazłam w sieci kilka przepisów, wybrałam z nich to, co wg mnie najlepsze. Lubisz imbir? Dodaj go więcej! Nie lubisz ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy w całym domu... mmm... polecam!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.