Rosół na trawie cytrynowej z ryżem
DagooshyaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, mięso, soja, cytrusy, pszenica, drób, ryba i owoce morza
Składniki:
marchewki - 2 szt.
por - 1 szt.
cebula - 1 szt.
szczypiorków kilkanaście
sól - 1-2 łyżeczka
imbir - 3 cm
łodygi trawy cytrynowej - 2 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
sos rybny - 1 łyżka
świeża kolendra garść
ryż jaśminowy - 50 g
limonka - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
pieprz cayenne szczypta
Dodatkowe informacje:
Ten rosół na trawie cytrynowej od dziś wchodzi na listę moich ulubionych dań! Polecam szczególnie tym, którym znudził się tradycyjny polski rosół i chcą wprowadzić odrobinę kuchni azjatyckiej do swojego jadłospisu :) Zupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę.P.S. Do przygotowania zupy dla 3 osób potrzebujemy jedynie 1 litr wywaru. Z pozostałego można przygotować inną ciekawą zupę lub zamrozić na następny raz :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.