![Wegetariańska zupa Tom Kha](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2014-08/2390-photo-main2.jpg)
Wegetariańska zupa Tom Kha
![](/cache/a32x32/files/users/301-avatar-1308047567.jpg)
Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, soja, grzyby, cytrusy, orzeszki ziemne, pszenica
Składniki:
mleko kokosowe - 400 ml
woda - 200 ml
czosnek - 1 ząbek
szalotka - 1 szt.
marchew (opcjonalnie) - 1 szt.
liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) - 1 szt.
liście limonki kaffir - 2 szt.
suszona mała papryczka chilli - 3 szt.
łodyga trawy cytrynowej - 2 szt.
pieczarki - 2 szt.
sos sojowy jasny - 1 łyżka
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
cytryna - 1/4 szt.
imbir - 2 cm
kolendra mielona - 1 łyżeczka
olej arachidowy - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Zupkę podajemy z makaronem dwujajecznym (jak na zdjęciu), makaronem sojowym lub ryżem basmati.Marchewka i kapusta pekińska nadadzą zupie słodyczy, ale nie są konieczne do jej przygotowania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.