Tajskie zielone curry z kurczakiem
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: mięso, cytrusy, drób, ryba i owoce morza
Składniki:
piersi z kurczaka - 500 g
mleko kokosowe - 400 ml
wywar z warzyw, kurczaka lub woda - 125 ml
średniej wielkości cebula - 1 szt.
dymka - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
pasta - 2 łyżki
zielona papryczka chilli - 1 szt.
pasta z trawy cytrynowej lub łodyga świeżej - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy (w. dietetyczna - ksylitol) - 1 łyżeczka
kolendra mielona - 1 łyżeczka
sos rybny (w. dietetyczna - sos sojowy jasny) - 2 łyżki
sok z połowy limonki
Dodatkowe informacje:
Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników. Pasta curry i pasta z trawy cytrynowej, a także sos rybny mogą stać baaardzo długo w lodówce, ale gwarantuję wam, że potrawa na stałe zagości w waszych jadłospisach. i będziecie kupować następne ;) Dodatkowo można je kupić praktycznie w każdym większym supermarkecie (tesco, alma itd) Naprawdę warto wypróbować!Propozycja podania: z ryżem jaśminowym, ponieważ jego delikatny smak idealnie współgra z pikanterią potrawy
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.