Khai Yat Sai - tajski omlet z nadzieniem
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, orzechy wszystkie, strączkowe, orzeszki ziemne, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
pomidor bez skórki - 1 szt.
słodka papryka czerwona - 1/2 szt.
zielony groszek - 4 łyżki
duża marchewka - 1 szt.
sos ostrygowy - 1/2 łyżki
szalotka - 2 szt.
świeżo mielony pieprz trochę
olej arachidowy - 5 łyżek
jajka od szczęśliwej kurki - 6 szt.
mleko od szczęśliwej krowy - 3 łyżki
sól szczypta
Dodatkowe informacje:
Pyszny tajski omlet, idealny jako obiad lub wczesna kolacja. Składniki, które podałam w przepisie starczają na przygotowanie trzech omletów. Inaczej mówiąc, potrawą spokojnie najedzą się trzy umiarkowanie głodne osoby lub dwie bardzo głodne :)Sposób przygotowania:
Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek, pomidora, paprykę i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy 15 minut pod przykryciem, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżkę mleka i szczyptę soli. Dokładnie rozbijamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju, wlewamy jajka i smażymy, aż omlet będzie gotowy (u mnie około 3-4 minut). Zdejmujemy z ognia. Na środek kładziemy 1/3 farszu, zawijamy brzegi do środka. Przykładamy talerz i obracamy omlet na drugą stronę. Tak samo przygotowujemy pozostałe dwa omlety.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.