Zupa z kurczakiem Khao Soi Gai
DagooshyaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, mięso, soja, cytrusy, pszenica, drób, ryba i owoce morza
Składniki:
udko z kurczaka - 1 szt.
imbir - 3 cm
łodygi kolendry kilka
nasiona kolendry - 1/2 łyżki
cebula - 1 szt.
pasta z trawy cytrynowej lub 1 łodyga świeżej - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
mielona kurkuma - 1/2 łyżeczki
papryczki chilli - 2 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
sos rybny - 1 łyżka
mleko kokosowe (mała puszka) - 250 ml
dymka do dekoracji trochę
limonka - 1/2 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
makaron ryżowy do podania
Dodatkowe informacje:
W przepisie podałam składniki na 1,5 l bulionu, jednak do przygotowania zupy będą potrzebne nam jedynie dwie szklanki. Resztę możemy przelać do woreczków i zamrozić :)Oryginalnie zupę przyrządza się bez mleczka kokosowego, jednak jest ona naprawdę BARDZO PIKANTNA, a mleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :)
Sposób przygotowania:
Mięso zalewamy 1,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny.
Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, zgnieciony ząbek czosnku, kolendrę (jedną i drugą), pastę z trawy cytrynowej lub łodygę zgniecioną tłuczkiem do mięsa, zgnieciony imbir, sól i pieprz dla smaku. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie bulion studzimy i przecedzamy.
Pierś z kurczaka odkładamy na bok (przyda się nam w dalszej części). Nadmiar bulionu można zamrozić - nam będą potrzebne tylko 2 szklanki.
Do woka wlewamy 200ml mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty.
Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy 2 szklanki bulionu, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. Na minutę przed końcem wyciskamy sok z połowy limonki. Gotowe!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.