
Wieprzowina po birmańsku

Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: mięso, orzechy wszystkie, orzeszki ziemne, wieprzowina
Składniki:
wrzątek - 3/4 szklanki
pulpa tamaryndowa - 40 g
pasta krewetkowa - 1 łyżeczka
cebule - 2 szt.
olej arachidowy - 2-4 łyżki
małe suszone papryczki chilli - 2 szt.
kurkuma - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Pulpę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy. Cebulę drobno siekamy, karkówkę kroimy w 2 cm kostkę, czosnek ucieramy na tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i pokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i pastę krewetkową, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso. Przesmażamy kilka minut i zalewamy wodą tamaryndową. Dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając (pół godziny pod przykryciem, a następnie pół godziny bez przykrycia). Podajemy z ryżem, ewentualnie posypujemy tartą skórką limonki. Smacznego! :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.