Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyHerbisKomentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Miodek z mniszka lekarskiego
Herbis
Herbis powiedział/a:
Krówki zrobione na takim miodku są przepyszne
08.07.2015, godz. 15:57
Przepis: Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jakoś nigdy nie mam odwagi by je zrobić
08.07.2015, godz. 15:56
Przepis: Dufinki ziemniaczane
Herbis
Herbis powiedział/a:
Dawno ich nie jadłam
08.07.2015, godz. 15:55
Przepis: Cukier różany
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ja zawsze dodaję jeszcze sok z połówki cytryny
08.07.2015, godz. 15:54
Przepis: Domowe lody mango lassi
Herbis
Herbis powiedział/a:
Kusząco wyglądają
08.07.2015, godz. 15:52
Przepis: Owsiane ciastka z truskawkową galaretką
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo apetycznie wyglądają
08.07.2015, godz. 15:49
Przepis: Kalafiorowy hummus i kukurydziane nachos
Herbis
Herbis powiedział/a:
Humus lubię ale nigdy jeszcze nie robiłam z kalafiorem, trzeba będzie wypróbować
08.07.2015, godz. 15:49
Przepis: Deser kisiel i budyń
Herbis
Herbis powiedział/a:
bardzo fajnie wygląda
08.07.2015, godz. 15:47
Przepis: Raw lody czekoladowe - dietetyczne, bez cukru :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
Do wypróbowania i to jak najszybciej
08.07.2015, godz. 15:46
Przepis: Lody borówka daktyl śmietanka orkiszowa
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawa jestem smaku takich lodów
08.07.2015, godz. 15:44
Przepis: Amarantusowy pasztet z fasoli mung
Herbis
Herbis powiedział/a:
Wygląda smakowicie
19.05.2015, godz. 13:45
Przepis: Pizza na bogato
Herbis
Herbis powiedział/a:
Wygląda smakowicie
08.05.2015, godz. 07:58
Przepis: Pierogi z truskawkami z pełnoziarnistej mąki
Herbis
Herbis powiedział/a:
Trzeba będzie zrobić
17.03.2015, godz. 14:21
Przepis: Chleb z pestkami dyni
Herbis
Herbis powiedział/a:
Lubię takie chlebki
17.03.2015, godz. 14:16
Przepis: Kluseczki ziemniaczano-serowe z kaszą manną
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo ładnie wyglądają.
16.03.2015, godz. 14:27
Przepis: Chleb z kwasem z ogórków kiszonych
Herbis
Herbis powiedział/a:
Chleb ma delikatny posmak ogórków. Jeżeli boisz się, że będzie za mocny to możesz go rozcieńczyć wodą. Tutaj akurat użyłam mąki typ 550.
16.03.2015, godz. 14:07
Przepis: Knedle z kaszą manną
Herbis
Herbis powiedział/a:
Takich jeszcze nie robiłam
15.03.2015, godz. 10:30
Przepis: Gryczane babeczki z kremem ryżowym
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ładnie wyglądają
15.03.2015, godz. 10:29
Przepis: Kasza jaglana na śniadanie
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jaka wspaniała dawka energii na początek dnia
15.03.2015, godz. 10:28
Przepis: Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych
Herbis
Herbis powiedział/a:
U mnie też młynek bardziej się sprawdził niż blender. A masło pyszne wyszło.
15.03.2015, godz. 10:28
Przepis: Batatowe roladki w chrupiącym cieście z sosem spirulinowym
Herbis
Herbis powiedział/a:
Aż ślinka cieknie
15.03.2015, godz. 10:24
Przepis: Murzynek z czarnej fasoli
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo ładnie wygląda
15.03.2015, godz. 10:22
Przepis: Burgery jaglane z czarnym ryżem w bułce amarantusowej
Herbis
Herbis powiedział/a:
Pięknie wyglądają
15.03.2015, godz. 10:20
Przepis: Pizza z gruszką
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawe połączenie smaków
15.03.2015, godz. 10:20
Przepis: Jaglany creme brulee z wanilią
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo kaloryczne ale jakie pyszne
13.03.2015, godz. 20:46
Przepis: Sernik wiedeński
Herbis
Herbis powiedział/a:
Smakowicie wygląda
12.03.2015, godz. 12:13
Przepis: Paprykowo - batatowy pasztecik z soczewicy
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo ładnie wygląda
12.03.2015, godz. 12:12
Przepis: Prosty ucierany makowiec
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo fajne ciasto
12.03.2015, godz. 12:11
Przepis: Kotlety z soczewicą i kaszą gryczaną
Herbis
Herbis powiedział/a:
Aż ślinka cieknie
09.03.2015, godz. 16:51
Przepis: Orkiszowe chlebki pita
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo fajnie chlebki
07.03.2015, godz. 10:48
Przepis: Pietruszkowa pasta kanapkowa z soczewicy czarnej Beluga
Herbis
Herbis powiedział/a:
nie wiedziałam, że jest i czarna soczewica
01.03.2015, godz. 15:04
Przepis: Śliwkowe kokosanki
Herbis
Herbis powiedział/a:
cudnie wyglądają
01.03.2015, godz. 15:03
Przepis: Domowy majonez
Herbis
Herbis powiedział/a:
dawno nie robiłam swojego, trzeba to nadrobić
01.03.2015, godz. 15:03
Przepis: Pizza z patelni
Herbis
Herbis powiedział/a:
Fajny i szybki pomysł
01.03.2015, godz. 15:01
Przepis: Granita truskawkowa
Herbis
Herbis powiedział/a:
Pyszności
01.03.2015, godz. 15:01
Przepis: Pasztet z czarnej fasolki Bio
Herbis
Herbis powiedział/a:
Wygląda obłędnie
01.03.2015, godz. 15:00
Przepis: Krem z zielonego groszku z młodą pszenicą Bio
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jakie ładne i zdrowe
01.03.2015, godz. 15:00
Przepis: Domowy jogurt naturalny z dodatkami
Herbis
Herbis powiedział/a:
Łatwe i pyszne
01.03.2015, godz. 14:49
Przepis: Pierogi z serem i skórką pomarańczową
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawe, trzeba wypróbować
01.03.2015, godz. 14:48
Przepis: Kasztanowe racuchy
Herbis
Herbis powiedział/a:
Przepis do wypróbowania
01.03.2015, godz. 14:47
Przepis: Placuszki ryżowo-kokosowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ładnie wyglądają
01.03.2015, godz. 14:46
Przepis: Papryka faszerowana kaszą
Herbis
Herbis powiedział/a:
Muszę spróbować z awokado, takiego nigdy nie jadłam
01.03.2015, godz. 14:45
Przepis: Pierogi z serem inaczej
Herbis
Herbis powiedział/a:
fajne wzorki
26.02.2015, godz. 18:39
Przepis: Ciasteczka amarantusowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawy przepis, warty wypróbowania
25.02.2015, godz. 13:03
Przepis: Domowa biała czekolada
Herbis
Herbis powiedział/a:
Warto wypróbować, smak jest niesamowity
24.02.2015, godz. 09:49
Przepis: Ciasto
Herbis
Herbis powiedział/a:
kolor rewelacyjny
24.02.2015, godz. 09:47
Przepis: Fasolowe burgery z batatami
Herbis
Herbis powiedział/a:
ale fajnie wyglądają
24.02.2015, godz. 09:47
Przepis: Sajgonki z czerwoną komosą i dynią
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawy przepis, a wygląd jeszcze ładniejszy
24.02.2015, godz. 09:46
Przepis: Krem brokułowy ze spiruliną
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo zielony przepis
24.02.2015, godz. 09:45
Przepis: Bananowe babeczki z quinoa
Herbis
Herbis powiedział/a:
banan w wypiekach zawsze dobry
24.02.2015, godz. 09:45
Przepis: Gorąca czekolada karobowa z mango
Herbis
Herbis powiedział/a:
Wypróbuje na pewno
24.02.2015, godz. 09:44
Przepis: Sałatka z komosy na łódkach dyniowych
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ładnie podane
24.02.2015, godz. 09:43
Przepis: Jesienne ciasto kasztanowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jak znajdę mąkę kasztanową to wypróbuje
24.02.2015, godz. 09:42
Przepis: Kotlety z fasoli mung
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawie wyglądają, warto wypróbować
24.02.2015, godz. 09:42
Przepis: Placki z soczewicy i ryżu
Herbis
Herbis powiedział/a:
Idealne do dań azjatyckich.
24.02.2015, godz. 09:41
Przepis: Kukurydziany biszkopt z masą makową
Herbis
Herbis powiedział/a:
Wygląda pięknie, warto wypróbować
24.02.2015, godz. 09:39
Przepis: Placki topinamburowe z cukinią
Herbis
Herbis powiedział/a:
Smakowicie wygladają
24.02.2015, godz. 09:38
Przepis: Makaron gryczany z sosem dyniowym i nasionami konopi
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawy przepis
24.02.2015, godz. 09:38
Przepis: Odrywana drożdżówka z cynamonem
Herbis
Herbis powiedział/a:
Fajnie wygląda
24.02.2015, godz. 09:36
Przepis: Keks bananowy z migdałami i krówkami
Herbis
Herbis powiedział/a:
Kusi i to bardzo
24.02.2015, godz. 09:35
Przepis: Kotleciki z ziemniaków
Herbis
Herbis powiedział/a:
Każde kotlety warzywne są pyszne, chociaż najlepiej smakują właśnie te ziemniaczane
24.02.2015, godz. 09:34
Przepis: Masło smakowe: z suszonymi pomidorami
Herbis
Herbis powiedział/a:
Pyszne jest takie masełko
24.02.2015, godz. 09:30
Przepis: Aksamitne puree z dyni :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
przypomina mi się jesień
24.02.2015, godz. 09:26
Przepis: Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
bardzo ładne zdjęcie
24.02.2015, godz. 09:25
Przepis: Rafaello :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
Dopiszę do wypróbowania
24.02.2015, godz. 09:24
Przepis: Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
Cudnie wyglądają i na pewno smakują
24.02.2015, godz. 09:23
Przepis: Drobiowe pulpeciki z chilli i bazylią :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
ładnie wyglądają
24.02.2015, godz. 09:23
Przepis: Placuszki bananowe :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
ale sprytny przepis
24.02.2015, godz. 09:22
Przepis: Pasta z wędzonego łososia
Herbis
Herbis powiedział/a:
Łatwy przepis do wypróbowania.
23.02.2015, godz. 21:47
Przepis: Turecki pieróg
Herbis
Herbis powiedział/a:
Wszystkie pierogi uwielbiam
23.02.2015, godz. 18:04
Przepis: Ciasto z płatków owsianych i migdałowych
Herbis
Herbis powiedział/a:
Fajny przepis będzie trzeba zrobić.
23.02.2015, godz. 18:03
Przepis: Bananowe ptasie mleczko
Herbis
Herbis powiedział/a:
ale ładnie wyglądają.
23.02.2015, godz. 18:01
Przepis: Puszyste bułeczki orkiszowe - tylko 4 składniki! :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
pięknie wyglądają
23.02.2015, godz. 17:35
Przepis: Frytki z selera :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
Uwielbiam
23.02.2015, godz. 16:43
Przepis: Kokosowy sernik jaglany z nutą kakao
Herbis
Herbis powiedział/a:
wygląda smakowicie
23.02.2015, godz. 16:43
Przepis: Ziołowy kurczak
Herbis
Herbis powiedział/a:
Smakowicie wyglądają.
18.02.2015, godz. 21:58
Przepis: Krupnik z kaszą jaglaną
Herbis
Herbis powiedział/a:
Rozgrzewający, idealny na zimę.
18.02.2015, godz. 21:58
Przepis: Obwarzanki drożdżowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
Uwielbiam domowe pieczywo.
18.02.2015, godz. 21:57
Przepis: Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli
Herbis
Herbis powiedział/a:
na chłodne dni idealny.
17.02.2015, godz. 22:06
Przepis: Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie
Herbis
Herbis powiedział/a:
Muszę wypróbować
17.02.2015, godz. 22:06
Przepis: Orientalna zupa z grzybami mun
Herbis
Herbis powiedział/a:
fajnie wygląda.
17.02.2015, godz. 22:05
Przepis: Frittata z mozzarellą
Herbis
Herbis powiedział/a:
Świetny przepis, aż ślinka cieknie.
17.02.2015, godz. 22:05
Przepis: Marynowane żeberka
Herbis
Herbis powiedział/a:
świetne
17.02.2015, godz. 22:03
Przepis: Pizza ze szpinakiem
Herbis
Herbis powiedział/a:
Lubię takie przepisy.
17.02.2015, godz. 22:03
Przepis: Panna Cotta
Herbis
Herbis powiedział/a:
proste a takie smaczne.
17.02.2015, godz. 21:55
Przepis: Canneloni po bolońsku
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawy przepis.
17.02.2015, godz. 21:54
Przepis: Spaghetti na bogato
Herbis
Herbis powiedział/a:
Cudownie wygląda i na pewno musi być smaczne.
17.02.2015, godz. 21:53
Przepis: Pomidory suszone w piekarniku
Herbis
Herbis powiedział/a:
cudowne są takie pomidorki.
17.02.2015, godz. 21:53
Przepis: Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Herbis
Herbis powiedział/a:
trzeba wypróbować.
17.02.2015, godz. 21:52
Przepis: Pieczone pomidorki koktajlowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
Posypuję solą jeszcze wtedy szybciej się pieką.
17.02.2015, godz. 21:51
Przepis: Gnocchi z masłem i rozmarynem
Herbis
Herbis powiedział/a:
Takie proste a takie smaczne- trzeba wypróbować.
17.02.2015, godz. 21:50
Przepis: Ciabatta
Herbis
Herbis powiedział/a:
taka domowa, cudowna.
17.02.2015, godz. 21:49
Przepis: Podpłomyk razowy z warzywami i serem
Herbis
Herbis powiedział/a:
ale fajnie wygląda i musi rewelacyjnie smakować.
17.02.2015, godz. 21:49
Przepis: Gulasz z suszonymi śliwkami i pomidorami
Herbis
Herbis powiedział/a:
Takiego jeszcze nie jadłam.
17.02.2015, godz. 21:47
Przepis: Leczo w słoiku
Herbis
Herbis powiedział/a:
Idealne na zimę.
17.02.2015, godz. 21:46
Przepis: Pomidory pieczone w ziołach
Herbis
Herbis powiedział/a:
Zimą można wykorzystać małe pomidorki koktajlowe wtedy są najlepsze.
17.02.2015, godz. 21:42
Przepis: Jajka sadzone z serem feta
Herbis
Herbis powiedział/a:
Fajne połączenie smaków.
17.02.2015, godz. 21:41
Przepis: Moussaka
Herbis
Herbis powiedział/a:
moja miłość.
17.02.2015, godz. 21:41
Przepis: Pomidory faszerowane bryndzą
Herbis
Herbis powiedział/a:
Podobno pyszne, trzeba będzie się kiedyś skusić na nie.
17.02.2015, godz. 21:41
Przepis: Biała fasola z orzechami
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jakie pożywne.
17.02.2015, godz. 21:40
Przepis: Chleb Czeski na podpiwku!
Herbis
Herbis powiedział/a:
Takiego jeszcze nie jadłam.
17.02.2015, godz. 21:39
Przepis: Kluski z serem, borówkami i wanilią
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ale cudowne. Borówek już nie mam ale zrobię podobne tylko z truskawkami.
17.02.2015, godz. 21:38
Przepis: Kukułcze gniazda
Herbis
Herbis powiedział/a:
Świetnie wyglądają, trzeba będzie spróbować.
17.02.2015, godz. 21:37
Przepis: Muffinki dyniowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
brakuje mi dyni, by zrobić takie smakołyki.
17.02.2015, godz. 21:36
Przepis: Skrzydełka kurczaka z Luizjany
Herbis
Herbis powiedział/a:
Super wyglądają i muszę być smaczne.
17.02.2015, godz. 21:35
Przepis: Zimowy zielony koktajl wspomagający odchudzanie i regulujący metabolizm
Herbis
Herbis powiedział/a:
Piękna zieleń
17.02.2015, godz. 21:33
Przepis: Serniczki jaglane
Herbis
Herbis powiedział/a:
Zapisane, do zrobienia.
17.02.2015, godz. 21:33
Przepis: Czekoladowe ciasto Adama :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
Pierwszy raz słyszę o takim cieście, muszę poszukać go.
17.02.2015, godz. 21:32
Przepis: Sernik ze śliwkami na kruchym cieście :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
Musi być pyszny
17.02.2015, godz. 21:30
Przepis: Wegańskie sakiewki z cieciorką i batatem
Herbis
Herbis powiedział/a:
Pięknie wygląda
17.02.2015, godz. 21:29
Przepis: Mus agrestowy
Herbis
Herbis powiedział/a:
pięknie wygląda
15.02.2015, godz. 13:10
Przepis: Knedle z kaszą manną i bananami
Herbis
Herbis powiedział/a:
nie za dużo tych jajek?
15.02.2015, godz. 13:07
Przepis: Kanapka myszka
Herbis
Herbis powiedział/a:
cudowna ta myszka:)
15.02.2015, godz. 13:06
Przepis: Gofry cynamonowe z prażonymi jabłkami
Herbis
Herbis powiedział/a:
Nigdy nie robiłam gofrów, teraz muszę spróbować i to właśnie takie
15.02.2015, godz. 13:05
Przepis: Murzynek z serem
Herbis
Herbis powiedział/a:
Lubię takie ciasta
15.02.2015, godz. 13:04
Przepis: Ciasteczka borówkowo- twarogowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
cudowne
15.02.2015, godz. 13:02
Przepis: Pękaty chlebek
Herbis
Herbis powiedział/a:
pięknie wygląda
15.02.2015, godz. 13:01
Przepis: Gruszka w sosie waniliowym
Herbis
Herbis powiedział/a:
Uwielbiam takie gruszki
15.02.2015, godz. 12:55
Przepis: Nadziane jaglane ciastka- prawie jak pączki
Herbis
Herbis powiedział/a:
wyglądają smakowicie
15.02.2015, godz. 12:54
Przepis: Makaron ryżowy z tapioką z sosem pomidorowym i wakame
Herbis
Herbis powiedział/a:
kolor fenomenalny
12.02.2015, godz. 18:50
Przepis: Daktylowo-jabłkowe muffinki pęczakowe ze słonecznikiem
Herbis
Herbis powiedział/a:
ciekawy przepis
12.02.2015, godz. 18:49
Przepis: Jaglane tarty z kremem czekoladowym
Herbis
Herbis powiedział/a:
Cudne
12.02.2015, godz. 18:36
Przepis: Florentynki ( bez cukru, glutenu, laktozy)
Herbis
Herbis powiedział/a:
Pięknie wyglądają
12.02.2015, godz. 18:35
Przepis: Szyszki z ryżu preparowanego BIO
Herbis
Herbis powiedział/a:
Przypominają mi dzieciństwo.
12.02.2015, godz. 18:33
Przepis: Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo ładnie wyglądają
12.02.2015, godz. 17:23
Przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną, kurczakiem i prawdziwkami :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
A dajesz kaszę gryczaną paloną czy niepaloną?
12.02.2015, godz. 17:15
Przepis: Dżem marchewkowy
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ilość cukru uzależniona jest od rodzaju marchewki. Jak ostatnio robiłam to musiałam tyle dać ale można zawsze mniej.
11.02.2015, godz. 15:58
Przepis: Chałka jaglana z serem i kruszonką amarantusową
Herbis
Herbis powiedział/a:
Pięknie wyrośnięta i na pewno smaczna.
10.02.2015, godz. 15:24
Przepis: Babka mięsna nadziewana kaszą jęczmienną Bio
Herbis
Herbis powiedział/a:
Zaciekawił mnie przepis, trzeba będzie spróbować
10.02.2015, godz. 15:23
Przepis: Pasztet z ciecierzycy
Herbis
Herbis powiedział/a:
Smaczny bardzo i tani.
10.02.2015, godz. 15:22
Przepis: Kremowa zupa z czerwonej soczewicy
Herbis
Herbis powiedział/a:
Można jeszcze dodać imbir, wtedy będzie rozgrzewać
10.02.2015, godz. 15:20
Przepis: Sałatka z kuskusem i ciecierzycą
Herbis
Herbis powiedział/a:
Bardzo ładnie wygląda
10.02.2015, godz. 15:20
Przepis: Ciasto marchewkowo orzechowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jedno z moich ulubionych ciast
10.02.2015, godz. 15:19
Przepis: Koktajl bananowy
Herbis
Herbis powiedział/a:
zdrowy i bardzo dobry
10.02.2015, godz. 15:17
Przepis: Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów
Herbis
Herbis powiedział/a:
Ciekawy przepis a co można użyć zamiast awokado?
10.02.2015, godz. 15:12
Przepis: Dietetyczna galaretka z zielonej kawy Bio
Herbis
Herbis powiedział/a:
Zastanawiam się nad smakiem, wygląda intrygująco.
10.02.2015, godz. 15:10
Przepis: Ciasto z czarnej fasoli
Herbis
Herbis powiedział/a:
ciasto z fasoli, o tym bym nie pomyślała.
10.02.2015, godz. 14:56
Przepis: Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli
Herbis
Herbis powiedział/a:
Można jeszcze dodać orzechy włoskie.
10.02.2015, godz. 14:55
Przepis: Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jak długo można przechowywać taką pastę?
04.02.2015, godz. 18:39
Przepis: Mleko kokosowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jak robię swoje to nie podgrzewam, tylko miksuje w nowej wodzie.
04.02.2015, godz. 18:35
Przepis: Pieczone paluszki z kurczaka :)
Herbis
Herbis powiedział/a:
fajnie wyglądają
04.02.2015, godz. 18:34
Przepis: Pepparkakor - imbirowe pierniczki
Herbis
Herbis powiedział/a:
muszę wypróbować
04.02.2015, godz. 18:18
Przepis: Kwaśnica
Herbis
Herbis powiedział/a:
Uwielbiam. Dodaje jeszcze boczek wędzony
04.02.2015, godz. 18:16
Przepis: Świąteczne ciasteczka gwiazdeczki
Herbis
Herbis powiedział/a:
Piękne do dekoracji gorzej z jedzeniem.
04.02.2015, godz. 18:15
Przepis: Masło czekoladowe z omega 3 
Herbis
Herbis powiedział/a:
na śniadanie super
04.02.2015, godz. 17:50
Przepis: Pasta z orzechów laskowych
Herbis
Herbis powiedział/a:
Musi być smaczne, do deserów idealne
04.02.2015, godz. 17:49
Przepis: Wegetariański smalec
Herbis
Herbis powiedział/a:
Próbowałam i trochę bez smaku, więcej dodałabym przypraw.
04.02.2015, godz. 17:48
Przepis: Panna Cotta z mleka migdałowego
Herbis
Herbis powiedział/a:
pięknie wygląda a skład zachęca i to bardzo.
04.02.2015, godz. 17:47
Przepis: Domowe lody daktylowe
Herbis
Herbis powiedział/a:
fajnie wyglądają
04.02.2015, godz. 17:46
Przepis: Wariacje na temat chleba bez mąki
Herbis
Herbis powiedział/a:
w weekend do wypróbowania
04.02.2015, godz. 17:44
Przepis: Koktajl bananowo-truskawkowy
Herbis
Herbis powiedział/a:
ciekawe połączenie
04.02.2015, godz. 17:43
Przepis: Walentynkowe smoothie
Herbis
Herbis powiedział/a:
super, pięknie wygląda
04.02.2015, godz. 17:42
Przepis: Pasztet z czarnej fasoli
Herbis
Herbis powiedział/a:
fajnie wygląda, trzeba będzie zrobić
04.02.2015, godz. 17:41
Przepis:
Herbis
Herbis powiedział/a:
dodałabym syropy pomarańczowego
04.02.2015, godz. 17:26
Przepis: Zupa gulaszowa z czarną fasolą
Herbis
Herbis powiedział/a:
gulasz super, zwłaszcza zimą
04.02.2015, godz. 17:25
Przepis: Chleb samo ziarno
Herbis
Herbis powiedział/a:
Jest pyszny
04.02.2015, godz. 17:24
Przepis: Koktajl ze spiruliną
Herbis
Herbis powiedział/a:
zielone złoto :)
04.02.2015, godz. 17:23
Przepis: Koktajl szczęścia z dużą ilością magnezu
Herbis
Herbis powiedział/a:
musi być pyszny
04.02.2015, godz. 17:22
Przepis:
Herbis
Herbis powiedział/a:
dodaje jeszcze cynamon
04.02.2015, godz. 17:21
Przepis: Paszteciki z suszonymi grzybami shiitake Bio
Herbis
Herbis powiedział/a:
taki mały kulebiak
04.02.2015, godz. 17:19
Przepis: Świąteczna, Podlaska tradycja - kiełbasy, część I 
Herbis
Herbis powiedział/a:
A po co dodajesz ksylitol ? Ja do swojej nie dodaje
04.02.2015, godz. 17:18
Przepis: Zielony koktajl, odporność, detoks, regeneracja komórek
Herbis
Herbis powiedział/a:
Piękny kolor koktajlu
04.02.2015, godz. 17:15

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet