Obwarzanki drożdżowe
smakujmyRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, sezam, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
śmietana - 250 g
sól - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 500 g
masło - 40 g
jogurt - 2 łyżki
żółtko - 1 szt.
do posypania:
mak trochę
sezam trochę
słonecznika trochę
pestki dyni trochę
Sposób przygotowania:
2. Wymieszać mąkę z solą, dodać wiórki masła i zagnieść rękami. Dodać drożdże, wlać resztę śmietany i jogurt, wyrobić ciasto. Trzymać pod przykryciem ok. 30 min w ciepłym miejscu.
3. Raz jeszcze wyrobić ciasto i podzielić na 10 części. Z każdej uformować cienkie pasemko długości ok. 30 cm, skręcając je wokół własnej osi, następnie zlepiając w krążek. Złączone końcówki zawinąć pod spód. Ułożyć na posypanej mąką blasze.
4. Posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać wedle upodobania. Odstawić pod przykryciem na 20 min, żeby wyrosły.
5. Nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C (termoobieg 180 st. C) i piec obwarzanki przez 30 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.