Babka mięsna nadziewana kaszą jęczmienną Bio
Kinga BajcarRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, jajka, mięso, grzyby, pszenica, jęczmień
Składniki:
Bułka czerstwa - 1 szt.
czosnek - 4 ząbki
Cebula - 2 szt.
Bułka tarta Bio - 1/4 szklanki
Jajka - 2 szt.
Kasza jęczmienna Bio - 1 szklanka
Świeża natka pietruszki - 1 pęk
Majeranek suszony Bio trochę
Pieprz trochę
Sól trochę
Boczek wędzony Bio Wasąg - 400 g
Pieczarki - 5 szt.
ekologiczny dezodorowany olej do gotowania i smażenia Bio trochę
Dodatkowe informacje:
Z podanych składników wychodzą dwie średniej wielkości babki mięsne.Sposób przygotowania:
Pieczarki, 1 cebulę i 2 ząbki czosnku kroimy na drobno - czosnek można przecisnąć przez praskę - i podsmażamy na patelni na oleju Bio.
Dodajemy do odcedzonej kaszy jęczmiennej Bio.
Połowę pęczka natki pietruszki siekamy i również dodajemy do kaszy z warzywami. Wbijamy 1 jajko.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Drugą cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku również dodajemy do mięsa.
Bułkę czerstwą moczymy w zimnej wodzie aż nasiąknie, następnie odcedzamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa.
Pozostałą świeżą natkę pietruszki siekamy na drobno i przekładamy do miski z mięsem.
Wbijamy 1 jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy.
W razie gdyby mięsko było za luźne dodajemy trochę bułki tartej Bio.
Po upieczeniu formę odwracamy do góry nogami i wyciągamy upieczoną babkę.
Taka babka jest idealna jako samodzielne danie, jest również znakomita do wszelakich sosów, ziemniaków, makaronów czy kasz.
Smakuje na zimno jak i na ciepło.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.