![Turecki pieróg](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2014-07/2320-photo-main.jpg)
Turecki pieróg
![](/cache/a32x32/files/users/274-avatar-1106630015.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): bałkańska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 3 dag
mleko - 100 ml
cukier - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
farsz: mięso mielone - 40 dag
cebula - 1 szt.
pomidory - 3 szt.
papryczka chilli - 1 szt.
ostra mielona papryka do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i posiekaną papryczkę. Dusić chwilę pod przykryciem, doprawić i wystudzić.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy, nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki, tak by powstał pieróg. Ułożyć na blasze, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, piec ok. 30 min w temp. 190 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.