Gruszka w sosie waniliowym
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 500 g
gruszki - 4 szt.
Sos waniliowy:
mleko lub śmietana - 250 ml
żółtka - 2 szt.
laska wanilii - 1/2 szt.
cukier - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Z zimnego mleka odlać 1/4 szklanki i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z wanilią, wlać mleko z mąką i mieszając zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem, wlać do nich 2 łyżki zagotowanego mleka z mąką, dokładnie wymieszać i wlać do reszty mleka. Chwilkę "trzymać" na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, tak by sos zgęstniał ale się nie zagotował. Odstawić z ognia i wystudzić mieszając.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.