Pizza z patelni
Kinga BajcarRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
jajko - 1 szt.
gorąca woda - 1/2 szklanki
drożdże - 3 g
ekologiczny dezodorowany olej do gotowania i smażenia Bio - 5 łyżek
Sos pomidorowy passata Bio - 100 g
sól trochę
pieprz trochę
zioła prowansalskie Bio trochę
ser mozzarella Bio - 1 szt.
pomidor - 1 szt.
cebula - 1 szt.
Boczek wędzony Bio Wasąg - 100 g
* można dodać wiele składników w zależności od upodobań
Sposób przygotowania:
Kaszę kukurydzaną Bio mielimy na mączkę.
Dodajemy do rozpuszczonych drożdży. Do tego również dodajemy jajko, olej Bio i szczyptę soli.
Ręcznie wyrabiamy aż powstanie lekkie ciasto drożdżowe.
Jednak gdyby ciasto było za luźne można dodać jeszcze mąki kukurydzianej. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki.
Odstawiamy na 15 minut pod ściereczką aby odrobinę wyrosło.
Sos pomidorowy Bio mieszamy w miseczce z oregano suszonym Bio, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu.
Kroimy również boczek wędzony na małe paski, pomidora i cebule w talarki.
Ser Mozzarella kroimy w krążki.
Na suchą rozgrzaną patelnię kładziemy jeden placek drożdżowy. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez około 3-4 minuty.
Pieczemy około 6-7 minut pod pokrywką na bardzo małym "ogniu".
Do takiej pizzy można dodać wiele składników, co kto lubi.
Smacznego ;)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.