Muffinki dyniowe
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): amerykańska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
olej - 1/2 szklanki
jogurt naturalny BIO - 1/2 szklanki
mąka pszenna typ 450 lub 550 BIO - 1/2 szklanki
mąka przenna lub orkiszowa razowa typ 2000 BIO - 1/2 szklanki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
orzechy włoskie BIO - 1/2 szklanki
kandyzowana skórka pomarańczowa BIO - 1/2 szklanki
cynamon mielony BIO - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Te muffinki to świetny pomysł na przemycenie dzieciom warzyw. Skórkę z pomarańczy możemy zastąpić suszonymi daktylami BIO.Piure z dyni robimy następująco - obraną, oczyszczoną i pokrojoną na duże kawałki dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st.C do miękkości, ok. 30 min. Upieczoną dynię miksujemy blenderem.
Drugi sposób to uduszenie pokrojonej na małe kawałki dyni w niewielkiej ilości wody. Jest ona jednak wtedy mniej aromatyczna niż upieczona.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.