Czekoladki z orzechami
Iwona KuczerRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
kuwertura lub czekolada mleczna BIO - 150 g
śmietanka kremówka BIO - 100 g
Dodatkowe informacje:
Masę z gorzkiej czekolady można zmieniać dodając: chilli, mielone migdały, skórkę pomarańczową, likier, kawę, maliny, itp.Sposób przygotowania:
orzechy wsypujemy na rozgrzaną patelnię, lekko podgrzewamy. Wysypujemy na ściereczkę i pocierając orzechy zdejmujemy z nich skórkę.
Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną czekoladę gorzką, szybko mieszamy. Masa musi być gładka. Studzimy.
Foremki wypełniamy masą z gorzkiej czekolady, zalewamy resztą rozpuszczonej mlecznej czekolady. W każdą czekoladkę wkładamy jeden orzeszek, chłodzimy, aż stwardnieją. wyjmujemy z foremek po zastygnięciu.
smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.