Zupa malezyjsko-polska
Tylko z NaturySpecjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, mięso, soja, drożdże, grzyby, cytrusy, pszenica, drób, ryba i owoce morza
Składniki:
- szalotka - 2 szt.
- pierś z kurczaka - 1/2 kg
- imbir - 3 cm
- limonka - 1 szt.
- trawa cytrynowa lub liście kafiru kilka
- suszone grzybki mun kilka
- czerwona papryka - 1 szt.
- żółta papryka - 1 szt.
- puszka mleka kokosowego - 1 szt.
- kiełki fasoli mung - 30 dag
- pędy bambusa - 20 dag
- pęczek kolendry - 1 szt.
- brązowy cukier - 2 łyżki
- curry - 2 łyżki
- sos sojowy - 2 łyżki
- sos rybny - 2 łyżki
- olej do smażenia - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Warzywa oraz pędy babusa kroimy w cienkie paseczki, szalotkę drobno siekamy, ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy do miseczki sok. Grzyby moczmy w gorącej wodzie 10 minut, następnie kroimy w cienkie paski. W woku lub garnku na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z kurczaka, gdy się lekko zrumieni dodajemy naszą pastę z chili, imbiru i czosnku, posiekaną szalotkę, curry, otartą skórkę z limonki. Przesmażamy wszystko razem przez kilka minut. Dodajemy pędy bambusa, paprykę, grzyby, łodygi (zmiażdżone) trawy cytrynowej lub liście kafiru, smażymy razem kilka minut. Zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy i rybny, sok z limonki, cukier, doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wrzucamy kiełki fasoli i usuwamy łodygi trawy cytrynowej/liście kafiru. Całość gotujemy razem kilka minut.
Podajemy z makaronem i posiekaną kolendrą. Ja natomiast lubię tą zupkę z ugotowanymi w mundurkach młodymi ziemniakami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.