Bananowiec z jabłkami i suszonymi morelami
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi
Składniki:
jabłko (małe,odm. np. Golden Delicious) - 3 szt.
suszone morele bez pestek - 100 g
jaja - 2 szt.
olej rzepakowy - 100 ml
mąka owsiana - 1 szklanka
proszek do pieczenia bg - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
sól szczypta
Sposób przygotowania:
Banany, jaja, olej rzepakowy i jogurt roślinny zblendować na gładką, jednolitą masę.
Jabłka i suszone morele pokroić na małe kostki.
W misce połączyć suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę, sól.
Dodać do masy bananowej, wsypać pokrojone jabłka i dokładnie wymieszać.
Wylać ciasto na formę i posypać suszonymi morelami.
Piec około 70 minut, ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.