Jabłecznik
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi
Składniki:
jaja ekologiczne - 2 szt.
jogurt roślinny (gęsty) - 300 ml
mąka owsiana bezglutenowa - 100 g
mąka ryżowa - 100 g
proszek do pieczenia bg - 1 łyżeczka
ksylitol - 5 łyżek
olej rzepakowy nierafinowany - 5 łyżek
masło - 1 łyżka
kardamon szczypta
Sposób przygotowania:
Jabłka uprażyć na maśle na patelni, można dodać szczyptę kardamonu.
Jaja ubić na wysokich obrotach do uzyskania piany.
Dodać ksylitol, olej rzepakowy i jogurt roślinny. Delikatnie wymieszać.
Następnie dodać suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Ciasto wylać na posmarowaną masłem tortownicę, na wierzchu ułożyć jabłka.
Piec około 50 minut (pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg dla delikatnego zarumienia ciasta).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.