Tarta z gruszkami
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
masło - 200 g
ksylitol - 80 g
jajo - 1 szt.
śmietanka kremówka - 100 ml
laska wanilii - 1 szt.
syrop klomowy - 1 łyżka
gruszki ekologiczne - 5 szt.
migdały w płatkach garść
Sposób przygotowania:
Przygotować formę na tartę o średnicy 26 cm lub minimalnie większej.
Zagnieść ręką składniki na ciasto kruche: mąkę ryżową, masło, ksylitol oraz jajo.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę.
W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mascarpone, syrop klonowy i laskę wanilii.
Mieszać od czasu do czasu – do połączenia składników, pozostawić do ostudzenia.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki – około 1 cm grubości.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Piec przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić.
Na wierzchu kruchego ciasta ułożyć plasterki gruszek, zalać przestudzonym sosem waniliowym.
Posypać płatkami migdałów. Piec kolejne 20 minut.
Po przestudzeniu ciasta, sos nieco zgęstnieje.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.