TORT KOKOSOWY
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
wiórki kokosowe - 100 g
mąka owsiana - 150 g
ksylitol - 150 g
olej kokosowy - 125 ml
jaja - 4 szt.
soda oczyszona - 1 łyżeczka
laska wanilii - 1 szt.
mascarpone - 250 g
serek śmietankowy np. Philadelphia - 400 g
mleko kokosowe (gęste) - 400 ml
ksylitol - 100 g
chipsy kokosowe - 80 g
Sposób przygotowania:
Marchew zetrzeć na tarce – drobne oczko.
Jaja ubić na puszystą pianę.
W misce połączyć składniki: wiórki kokosowe, mąkę owsianą, ksylitol, olej kokosowy (rozpuszczony w kąpieli wodnej), sodę, proszek do pieczenia i ziarenka z laski wanilii.
Marchew wymieszać z pianą z jaj i dodać do pozostałych składników.
*Masa powinna być wilgotna, lekko zwarta. Nie może być zbyt sucha – bo ciasto będzie się kruszyć.
Zwróć uwagę na wilgotność marchwi, jeśli jest sucha (z reguły w sezonie jesienno-zimowym),
dodaj odrobinę mniej mąki i/lub wiórków.
Wylać ciasto na posmarowaną masłem tortownicę (średnica 24 cm).
Piec około 50 minut do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić i podzielić na 3 blaty.
Ubić serek mascarpone, serek śmietankowy i mleko kokosowe – do uzyskania puszystej masy.
Dodać cukier.
Przełożyć blaty marchewkowe kremem (1/3 pozostawić do udekorowania tortu).
Posypać chipsami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.