Ryż z karmelowymi gruszkami
smaczliwka.plRodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
gruszki ekologiczne - 2 szt.
syrop klonowy - 3 łyżki
cukier - 1 łyżka
laska wanilii
Sposób przygotowania:
Wsypać do rondelka i zalać „mlekiem” roślinnym, dodać masło, ziarenka oraz wyłuskaną laskę wanilii.
Gotować przez około 40 minut (mała moc płyty indukcyjnej).
Ryż powinien delikatnie napęcznieć i pozostać lekko kruchy wewnątrz.
Wyjąć laskę wanilii, dodać syrop klonowy i wymieszać.
Obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
Na patelni rozgrzać cukier, do delikatnego zbrązowienia. Dodać gruszki.
Podgrzewać przez około 3 minuty – owoce powinny zmięknąć i delikatnie się zarumienić.
Ryżankę wyłożyć do salaterek i podać z gorącymi gruszkami. Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.