PIERNIK
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi
Składniki:
syrop z buraków cukrowych - 125 ml
mąka kokosowa - 100 g
mąka owsiana - 100 g
mąka ryżowa - 80 g
przyprawy korzenne: cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa - 2 łyżki
jaja - 2 szt.
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
sól szczypta
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać syrop z buraków cukrowych, powidła i przyprawy korzenne.
Podgrzać masę i delikatnie wymieszać.
W misce połączyć suche składniki: mąkę, sodę, sól. Dodać do ciepłej masy i wymieszać (trzepaczką).
Następnie dodać mleko kokosowe i jaja, ponownie wymieszać.
Masa powinna być gęsta i tłusta.
Wylać ciasto na formę (keksówkę) i piec około 40 minut do „suchego patyczka”.
Przestudzone ciasto można przełożyć np. kajmakiem, powidłami, konfiturą, kremem orzechowym czy miodem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.