Placki kokosowe z owocami
smaczliwka.plRodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka
Składniki:
tapioka lub mąka ziemniaczana - 2 łyżki
olej kokosowy - 3 łyżki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
truskawki - 300 g
borówki - 200 g
syrop klonowy do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto: jaja, mąkę i sodę – zmiksować na gładką masę. Dodać płynny olej kokosowy i wymieszać.
Ciasto można osłodzić łyżką cukru trzcinowego lub 3 łyżkami syropu klonowego (nie uwzględnione w wykazie składników).
Porcję ciasta wylać na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię (nieco więcej niż na ciasto naleśnikowe), odczekać do delikatnego napowietrzenia się ciasta. Przełożyć na drugą stronę – gdy na powierzchni placka nie będzie widoczne surowe ciasto. Odczekać chwilę i zdjąć placek z patelni, powinien być po obu stronach delikatnie zarumieniony.
Podać ze świeżymi owocami: truskawkami i borówkami z dodatkiem syropu klonowego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.