Krem ze szparagów
smaczliwka.plRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
bulion warzywny - 1,5 litra
mleko kokosowe - 300 ml
ziemniaki ekologiczne - 3 szt.
czosnek - 3 ząbki
masło - 3 łyżki
sól + pieprz do smaku
tymianek świeży garść
migdały w płatkach garść
Sposób przygotowania:
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawić chwilę pod przykryciem.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku, smażyć około 6-7 minut.
Szparagi delikatnie nagiąć przy końcu łodygi – tak, aby pękły w miejscu zdrewnienia.
Zielone łodygi umieścić w garnku i zalać gorącym bulionem. Gotować około 5 minut.
Wlać mleko kokosowe (np. Real Thai), przyprawić i odstawić do wystygnięcia. Następnie zmiksować na gładki krem.
Podać z uprażonymi płatkami migdałów i listkami tymianku (najlepiej cytrynowego).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.