![Krem z pieczonej dyni](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-11/12172-photo-main.jpg)
Krem z pieczonej dyni
![](/cache/a32x32/files/users/1299-avatar-1400338599.jpg)
Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, strączkowe, sezam, nabiał krowi
Składniki:
batat - 1 szt.
marchew - 3 szt.
ziemniaki - 3 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
bulion warzywny - 2 litra
masło - 100 g
sól + pieprz do smaku
czarny sezam szczypta
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić: dynię na cztery części; marchew, ziemniaki i batat na kostki podobnej wielkości, paprykę przekroić na pół. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, paprykę należy wyjąć po około 15 minutach i obrać ze skóry.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić upieczone warzywa i zalać gorącym bulionem.
Pozostawić pod przykryciem przez 10 minut, następnie doprawić solą i pieprzem.
Po przestudzeniu zblendować. Podawać np. z prażonym czarnym sezamem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.