Ciasto z porzeczkami
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
cytryna (bio) - 1 szt.
jaja - 3 szt.
masło - 100 g
cukier trzcinowy nierafinowany - 80 g
soda oczyszczona - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 20 minut.
Forma do pieczenia: średnica nie większa niż 24 cm.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
Ubić 3 jaja z cukrem (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Masę cytrynową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę wraz z sodą.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.
Wylać masę na formę, posypać czerwoną porzeczką (kilka gałązek pozostawić do ozdobienia ciasta).
Wstawić do piekarnika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.