![Cukinia z boczkiem](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-10/12050-photo-main.jpg)
Cukinia z boczkiem
![](/cache/a32x32/files/users/1299-avatar-1400338599.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, nabiał krowi
Składniki:
boczek wędzony - 200 g
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 1 pęk
żółtko (surowe) - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól + pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać cukinię i podgrzewać (w zależności od grubości tasiemek), ale nie więcej niż 5 minut – warzywo szybko traci wodę!
Masło, olej rzepakowy i żółtko zblendować. Dodać do zawartości patelni.
Nie podgrzewać, tylko wymieszać.
Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.