Placki z rabarbarem
smaczliwka.plRodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
cukier trzcinowy nierafinowany - 1 łyżka
soda - 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
rabarbar - 200 g
śmietana kokosowa - 200 g
syrop klonowy do smaku
migdały w płatkach garść
Sposób przygotowania:
Smażyć około 2 minut – warzywo powinno delikatnie zmięknąć.
Składniki na ciasto: „mleko” roślinne, jaja, mąkę, sodę i proszek do pieczenia – zmiksować na gładką masę.
Dodać rozpuszczone masło i następnie wymieszać.
Ciasto można osłodzić łyżką cukru trzcinowego lub 3 łyżkami syropu klonowego (nie uwzględnione w wykazie składników).
Porcję ciasta wylać na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię (nieco więcej niż na ciasto naleśnikowe), odczekać do delikatnego napowietrzenia się ciasta. Przełożyć na drugą stronę – gdy na powierzchni placka nie będzie widoczne surowe ciasto.
Odczekać chwilę i zdjąć placek z patelni, powinien być po obu stronach delikatnie zarumieniony.
Podać ze „śmietaną” kokosową, gorącym rabarbarem, migdałami i dodatkiem syropu klonowego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.