Muffiny cytrynowe z borówkami
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
masło - 100 g
mąka ryżowa - 80 g
cukier trzcinowy - 50 g
cytryna ekologiczna - 1 szt.
proszek do pieczenia bg - 1/2 łyżeczki
migdały w płatkach garść
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 15 minut.
Forma do pieczenia: na muffiny.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać sok z cytryny. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ubić jaja i cukier trzcinowy (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Rozpuszczone masło z sokiem z cytryny dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.
Wylać masę na formę (do 2/3 wysokości), na każdej muffinie ułożyć borówki i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.