Tort makowy z kremem kawowym
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
zmielony mak - 200 g
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
mąka ryżowa - 3 łyżki
proszek do pieczenia bg łyżeczka
miód - 3 łyżki
śmietanka 36% - 500 ml
cukier puder - 1 szklanka
kajmak - 200 ml
kawa rozpuszczalna typu crema - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (dolna grzałka).
Mak zmielony wsypać do rondelka i zalać wodą (proporcja 1:1,5), podgrzewać około 15 minut. Wystudzić.
Dodać 125 g serka mascarpone, miód, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Żółtka ubić na puszystą pianę, dodać 1/2 szklanki cukru pudru. Masę wlać do maku. Ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć składniki.
Wylać na posmarowaną masłem tortownicę (średnica 24 cm). Piec około 50 minut do suchego patyczka.
Biszkopt makowy wystudzić i podzielić na 3 blaty.
Krem kawowy:
Śmietankę kremówkę, 1/2 szklanki cukru pudru i 125 g mascarpone ubić, dodać sypką kawę rozpuszczalną i miksować na minimalnych obrotach do rozpuszczenia granulek.
Na dolnym blacie ciasta rozsmarować 1/2 kajmaku i 1/3 kremu kawowego.
Położyć drugi blat, ponownie rozsmarować 1/2 kajmaku i 1/3 kremu kawowego.
Na trzeci blat wyłożyć resztę kremu i rozsmarować (również boki tortu).
Posypać np. posiekanymi orzechami włoskimi i czekoladą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.