Kruche z rabarbarem i malinami
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, owies, nabiał krowi
Składniki:
maliny - 400 g
mąka owsiana bezglutenowa - 300 g
masło (+1 łyżka) - 200 g
agar - 2 łyżki
orzechy włoskie garść
orzechy pekan garść
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: wymiary około 36 x 24 cm.
Zagnieść ręką składniki na ciasto kruche: mąkę, masło oraz cukier trzcinowy.
Podzielić na dwie porcje: 2/3 i 1/3.
Większą część uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę.
Mniejszą część pokruszyć, dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać rabarbar pokrojony na plastry (około 1 cm grubości) oraz 3 łyżki cukru trzcinowego. Smażyć chwilę, do momentu, aż puści sok. Następnie dodać maliny – mogą być mrożone.
Podgrzewać jeszcze chwilę do połączenia składników. Wsypać agar, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę.
Na wierzch kruchego ciasta wylać masę rabarbarowo-malinową i posypać orzechową kruszonką.
Wstawić do piekarnika.
Po wystudzeniu, wstawić ciasto do lodówki na minimum 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.