![Muffiny czekoladowe z orzechami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2019-06/12986-photo-main.jpg)
Muffiny czekoladowe z orzechami
![](/cache/a32x32/files/users/1299-avatar-1400338599.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
masło - 200 g
mąka owsiana (bezglutenowa) - 50 g
mąka grochowa - 50 g
cukier trzcinowy nierafinowany - 50 g
orzechy pekan - 1/2 szklanki
orzechy włoskie - 1/2 szklanki
soda oczyszczona szczypta
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 20 minut.
Forma do pieczenia: na muffiny.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamane na kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do ostygnięcia.
Ubić 2 jaja i cukier trzcinowy (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Masę czekoladową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę i szczyptę sody.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.
Wylać masę na formę (2/3 objętości papilotek), posypać posiekanymi orzechami i wstawić do piekarnika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.