MUFFINY MARCHEWKOWE
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie
Składniki:
mąka grochowa - 50 g
mąka ryżowa - 50 g
olej kokosowy nierafinowany - 125 ml
jaja ekologiczne (L) - 3 szt.
syrop z agawy - 100 ml
proszek od pieczenia bg - 1 łyżeczka
wiórki kokosowe - 50 g
rodzynki (niesiarkowane) - 50 g
orzechy laskowe (posiekane) - 50 g
Sposób przygotowania:
Ubijmy 3 jaja – do uzyskania puszystej piany, dodajemy syrop z agawy.
Następnie dodajemy roztopiony olej kokosowy (nie może być gorący).
W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki: marchew, mąkę grochową, ryżową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy. Uzyskaną pianę łączymy z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy, masę rozkładamy do papitolotek. Pieczemy około 20 minut, w zależności o wielkości muffinek. Należy uważać, aby nie wysuszyć za bardzo ciasta, powinno być lekko wilgotne.
Podajemy z naturalnym serkiem śmietankowym, który można delikatnie osłodzić syropem z agawy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.