Placki z cukinii
smaczliwka.plRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: jajka, ryba i owoce morza
Składniki:
jaja ekologiczne - 2 szt.
tapioka lub mąka ziemniaczana - 4 łyżki
koperek (świeży) - 1/2 pęku
sól + pieprz do smaku
olej rzepakowy nierafinowany kilka kropel
Dodatkowe informacje:
*W ten sposób usuniemy z cukinii kukurbitacyny. Toksyny, które mogą znajdować się w warzywach dyniowatych i odpowiadają za gorzki posmak potraw. Głównie występujące u warzyw wysianych z nasion z „domowego odzysku” – zakupionych np. na targowiskach, nasiona sprzedawane komercyjnie – są kukurbitacyny pozbawione.Sposób przygotowania:
Zetrzeć cukinię na tarce („grube oczko”) dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i wyłożyć na sitko.
Pozostawić na chwilę – aż puści wodę.
Dodać jaja, mąkę ziemniaczaną lub tapiokę i dokładnie wymieszać do powstania zwartej masy.
Na patelni rozgrzać olej, wykładać po jednej łyżce ciasta i delikatnie dognieść. Smażyć do zarumienienia po obu stronach. Jeżeli placki będą się rozpadać podczas smażenia – dodać jeszcze łyżkę mąki.
Podać z: serkiem śmietankowym, plasterkiem wędzonego na zimno łososia i dużą ilością świeżego kopru.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.