Kruchy jabłecznik
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
mąka ryżowa - 400 g
masło - 300 g
orzechy włoskie - 1 garść
orzechy pekan - 1 garść
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24 cm.
Zagnieść ręką składniki na ciasto kruche: mąkę ryżową, masło oraz cukier trzcinowy.
Podzielić na dwie porcje: 2/3 i 1/3.
Większą część uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę.
Mniejszą część pokruszyć, dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plastry (około 1 cm grubości).
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na tortownicę.
Na wierzchu kruchego ciasta ułożyć plasterki jabłek i posypać orzechową kruszonką.
Wstawić do piekarnika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.