Jabłka z jaglanką
smaczliwka.plRodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
kasza jaglana - 1 szklanka
napój roślinny - 2 szklanki
żurawina suszona - 1/2 szklanki
orzechy włoskie garść
masło - 1 łyżka
kardamon szczypta
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 15 minut.
Forma do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia.
Kaszę kilkakrotnie przepłukać zimną wodą, wsypać do rondla i zalać „mlekiem roślinnym”.
Dodać łyżkę masła i szczyptę kardamonu, gotować około 10 minut.
Wsypać posiekane orzechy i żurawinę, wymieszać i odstawić.
Przygotować jabłka: ściąć wierzch i wydrążyć gniazdo nasienne.
Do wnętrza każdego owocu włożyć po około 2 łyżki jaglanki – mocno docisnąć.
Wstawić do piekarnika, pozostawić do delikatnego pomarszczenia skórki jabłek.
Można posłodzić np. syropem klonowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.