Ciasto dyniowe
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka
Składniki:
dynia Hokkaido - 500 g
jabłko - 1 szt.
marchew - 1 szt.
olej kokosowy nierafinowany - 100 ml
wiórki kokosowe niesiarkowane - 50 g
proszek do pieczenia bg - 1 łyżeczka
cukier - 50 g
Sposób przygotowania:
Jaja ubić na wysokich obrotach do uzyskania piany.
Dodać cukier i olej kokosowy.
Dynię, jabłko i marchew zetrzeć na tarce (najlepiej na grubsze paski).
Następnie w osobnej misce połączyć suche składniki – starte warzywa i owoce, wiórki kokosowe i mąkę.
Delikatnie wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek, mieszać do dokładnego połączenia składników.
Masa powinna być zwarta, jeśli nie jest – można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej (jest to zależne od zawartości wody w warzywach i owocach).
Piec około 30 minut w 180 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.