Cukinia ze szpinakiem
smaczliwka.plRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
szpinak (świeży) - 500 g
parmezan - 50 g
szczypiorek - 1/2 pęku
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzechy włoskie garść
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (najlepiej: „najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).
Dodać cukinię i smażyć przez około 3-4 minuty – co chwilę wymieszać.
Warzywo powinno delikatnie zmięknąć, nie może stracić wody.
Szpinak: odkroić zgrubiałe części łodyg, liście pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić szpinak, dodać szczyptę soli i podgrzewać aż delikatnie zmięknie.
Połączyć „makaron” z cukinii ze szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Dodać ser parmezan, szczypiorek i orzechy włoskie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.