Chleb z płaskurki
smaczliwka.plRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica
Składniki:
woda filtrowana - 400 ml
suche drożdże - 7 g
syrop klonowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 35 cm x 14 cm.
W misce umieścić wszystkie składniki.
Dokładnie wymieszać łyżką do powstania gęstej i lepkiej masy.
Ciasto nie wymaga wyrabiania ręką.
Odstawić w spokojne miejsce na około godzinę.
Ciasto powinno delikatnie wyrosnąć – napowietrzyć się.
Przelać masę do formy i pozostawić jeszcze na 10 minut.
Piec około 40 minut – do delikatnego zarumienienia skórki chleba.
Wystudzić na kratce.
Przechowywać w bawełnianej lub lnianej ściereczce – nawet do tygodnia czasu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.