![Ciasto owsiane z owocami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2019-05/12931-photo-main.jpg)
Ciasto owsiane z owocami
![](/cache/a32x32/files/users/1299-avatar-1400338599.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, owies
Składniki:
cukier trzcinowy nierafinowany - 1/2 szklanki
olej rzepakowy - 1/2 szklanki
owoce* - 500 ml
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
soda oczyszczona szczypta
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: wymiary około 36 x 24 cm.
Jaja (białka włącznie z żółtkami) ubić z cukrem na wysokich obrotach miksera – do uzyskania puszystej piany, masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość.
Dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać.
Wylać masę na formę wyłożoną papierem. Wyłożyć owoce i wstawić do piekarnika.
*Odpowiednie są owoce świeże (miękkie typu: maliny, jagody, porzeczki, borówki, trukskawki) lub w postaci konfitury.
Mrożone tylko po wcześniejszym dokładnym rozmrożeniu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.