Krem z brokułów z pieczoną ciecierzycą
smaczliwka.plRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
brokuły - 2 szt.
ziemniaki - 2 szt.
ciecierzyca (surowa) - 200 g
natka pietruszki - 1 natka
kurkuma mielona szczypta
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek kilka kropel
Dodatkowe informacje:
Pieczona ciecierzyca doskonale smakuje jako przekąska na zimno, dodatek do sałatek czy dań mięsnych.Można ją również przyrządzić na słodko np. z syropem klonowym i kardamonem.
Sposób przygotowania:
Przelać cieciorkę łącznie z wodą do garnka i gotować pod przykryciem przez 45 minut.
Można dodać również ziemniaki (2-3 sztuki), aby zagęścić zupę. Przyprawić solą.
Zupa powinna pozostać łagodna w smaku, pikantne uzupełnienie stanowi ciecierzyca.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.