BEZA PAVLOVA
smaczliwka.plRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 250 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
ocet - 1 łyżeczka
śmiatanka 36% - 200 ml
cukier puder - 2 łyżki
owoce - ulubione - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo – po 2 łyżki cukru i dalej ubijać.
Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Następnie wlać łyżeczkę octu i wsypać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Ubijać jeszcze przez minutę.
Wylać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (okrąg o średnicy nie większej niż 20 cm).
Szpatułką zebrać masę z dołu do góry.
Piec przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec kolejne 3 godziny.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Najkorzystniej upiec bezę wieczorem i pozostawić na noc.
Krem:
Ubić (bardzo zimną) śmietankę na sztywną pianę, dodać mascarpone i cukier.
Wyłożyć krem do wnętrza bezy i dodać ulubione owoce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.