Kurczak ṭikkā masālā, czyli smaki Indii (चिकन टिक्का मसाला)
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): indyjska - hinduska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
masło klarowane - 1 łyżka
strąki kardamonu - 5 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
duża cebula - 1 szt.
duży pomidor - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
woda - 150 ml
sól himalajska trochę
mleko kokosowe lub jogurt naturalny - 200 ml
czosnek, przeciśnięty przez praskę - 2 ząbki
kumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka
mielona kolendra - 1 łyżeczka
mielona kurkuma - 1/2 łyżeczki
pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
ostra papryka - 1/2 łyżeczki
słodka papryka - 1/2 łyżeczki
garam masala - 1 łyżeczka
świeża kolendra do podania
Dodatkowe informacje:
Początki kurczaka tikka masala są sporne. Jedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na rok 1947, a miała ona powstać w Delhi. Według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhani, czyli maślany kurczak - tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach.Uwagi: Kurczaka tikka masala najczęściej podaje się z chlebkiem naan, ale fantastycznie też smakuje z noodlami :)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.