• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyWegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

wegeweda

Rodzaj posiłku: danie główne

Kuchnia (region): włoska

Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko

Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie

Zawiera: gluten, soja

13 osób lubi to
18 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

20 min. 4 porcje

Składniki:

bezglutenowy makaron spaghetti - 1 opakowanie
wędzone tofu - 2 kostki
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
przecier pomidorowy - 500 ml
suszone pomidory - 6 szt.
suszone oregano - 2 łyżeczki
bazylia - 1 łyżeczka
wędzona papryka - 1 łyżeczka
chili szczypta
płatki drożdżowe trochę
oliwa trochę

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
KROK 2:  Tofu odsącz z nadmiaru wody, przełóż do miski, dokładnie rozgnieć widelcem i przełóż na patelnię. Podsmażaj około 8 minut. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
KROK 3:  Do tofu, cebuli i czosnku dodaj wszystkie przyprawy, zalewę z pomidorów i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj kolejne 5 minut. Mieszaj co chwilę, uważając, by tofu się nie przypaliło. Na koniec dodaj koncentrat i przecier pomidorowy. Zagotuj. Ugotowany makaron dodaj do sosu, zamieszaj i podawaj gorące
13 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • POMIDORY SUSZONE SOLONE BIO 150 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    POMIDORY SUSZONE SOLONE BIO 150 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • BAZYLIA BIO 25 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    BAZYLIA BIO 25 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 500 ml - BIO PLANETE

    Więcej o produkcie na stronie

    OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 500 ml - BIO PLANETE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CHILI (PIEPRZ CAYENNE) BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    CHILI (PIEPRZ CAYENNE) BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CZOSNEK ŚWIEŻY BIO (około 0,20 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    CZOSNEK ŚWIEŻY BIO (około 0,20 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • KONCENTRAT POMIDOROWY 22 % BIO 100 g - RAPUNZEL

    Więcej o produkcie na stronie

    KONCENTRAT POMIDOROWY 22 % BIO 100 g - RAPUNZEL

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MAKARON (RYŻOWY) SPAGHETTI BEZGLUTENOWY BIO 250 g - RAPUNZEL

    Więcej o produkcie na stronie

    MAKARON (RYŻOWY) SPAGHETTI BEZGLUTENOWY BIO 250 g - RAPUNZEL

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OREGANO BIO 20 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    OREGANO BIO 20 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SOS POMIDOROWY PASSATA BIO 500 g - ALCE NERO

    Więcej o produkcie na stronie

    SOS POMIDOROWY PASSATA BIO 500 g - ALCE NERO

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • TOFU WĘDZONE BIO 250 g - GRANOVITA

    Więcej o produkcie na stronie

    TOFU WĘDZONE BIO 250 g - GRANOVITA

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CEBULA ŻÓŁTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    CEBULA ŻÓŁTA ŚWIEŻA BIO (POLSKA) (około 1,00 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE BIO 100 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE BIO 100 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PAPRYKA WĘDZONA SŁODKA BIO 50 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    PAPRYKA WĘDZONA SŁODKA BIO 50 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika wegeweda

  • Frytki z dyni - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

     wegeweda
  • Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

     wegeweda
  • Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

     wegeweda
  • Majonez sojowy

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Orzeźwiająca Lemoniada

     wegeweda
  • Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Wegański twarożek (bezmleczny)

     wegeweda
  • Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowyn

     wegeweda
  • Pełnoziarnisty placek z rabarbarem

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku - Snickers

     wegeweda
  • Wegańska zupa ogórkowa

     wegeweda
  • Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

     wegeweda
  • Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

     wegeweda
  • Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

     wegeweda
  • Sałatka grecka z wegańską fetą

     wegeweda
  • Mango lassi

     wegeweda
  • Domowe mleko kokosowe

     wegeweda
  • Jaglanka z malinami

     wegeweda
  • Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

     wegeweda
  • Sałatka włoska

     wegeweda
  • Młoda kapusta w pomidorach z czerwoną soczewicą

     wegeweda
  • Kokosowy deser chia z musem mango

     wegeweda
  • Tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Wegańskie, indyjskie chlebki naan

     wegeweda
  • Chłodnik z pomidorów i ogórków

     wegeweda
  • Orientalna quinoa z warzywami

     wegeweda
  • Hummus buraczkowy

     wegeweda
  • Pasztet z warzyw z rosołu

     wegeweda
  • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

     wegeweda
  • Domowy przecier pomidorowy

     wegeweda
  • Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

     wegeweda
  • Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granata

     wegeweda
  • Omlet konopny na bogato

     wegeweda
  • Kawa zimowa

     wegeweda
  • Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

     wegeweda
  • Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao

     wegeweda
  • Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

     wegeweda
  • Czekoladowy budyń jaglany

     wegeweda
  • Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango

     wegeweda
  • Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

     wegeweda
  • Pieczarki faszerowane pastą słonecznikową

     wegeweda
  • Łódeczki z sałaty rzymskiej, z wędzonym tofu i sosem musztardowo-kolendrowym

     wegeweda
  • Zupa pomidorowa, jak u mamy

     wegeweda
  • Kolorowe sorbety bez cukru

     wegeweda
  • Malinowe serniczki w słoiczkach

     wegeweda
  • Jesienna jaglanka

     wegeweda
  • Falafel

     wegeweda
  • Kokosowo-cytrynowe spaghetti z nutą kolendry

     wegeweda
  • Ostra zupa meksykańska

     wegeweda
  • Wege rosół

     wegeweda
  • Wrapy z guacamole, pesto i warzywami

     wegeweda
  • Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

     wegeweda
  • Wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

     wegeweda
  • Najłatwiejszy sorbet truskawkowy bez dodatku cukru

     wegeweda
  • Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

     wegeweda
  • Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

     wegeweda
  • Wegańskie placki bananowo-gryczane

     wegeweda
  • Cytrynowe muffiny gryczane z borówkami

     wegeweda
  • Surówka – bomba witaminowa - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

     wegeweda
  • Wegański chlebek bananowy

     wegeweda
  • Napój owsiany

     wegeweda
  • Orzeźwiająca sałata ze śmietaną

     wegeweda
  • Spaghetti bolognese z jednej michy

     wegeweda
  • Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

     wegeweda
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanej, bez mąki

     wegeweda
  • Kalafiornica z pomidorami - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu

     wegeweda
  • Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

     wegeweda
  • Poranny detoks, czyli zielony, oczyszczający koktalj

     wegeweda
  • Masala z kalafiora i cieciorki

     wegeweda
  • Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

     wegeweda
  • Feta z tofu

     wegeweda
  • Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

     wegeweda
  • Wegańskie Mac and Cheese

     wegeweda
  • Libańska sałatka tabbouleh

     wegeweda
  • Kompot z rabarbaru

     wegeweda
  • Tofucznica

     wegeweda
  • Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

     wegeweda
  • Risotto ze szparagami i kaparami

     wegeweda
  • Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

     wegeweda
  • Zimowa owsianka

     wegeweda
  • Wegański bigos sylwestrowy

     wegeweda
  • Grzanki do zupy

     wegeweda
  • Korzenna herbatka zielona z pomarańczą

     wegeweda
  • Koktajl pomidorowy z chili

     wegeweda
  • Drożdżowy chlebek żytni

     wegeweda
  • Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame

     wegeweda
  • Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu

     wegeweda
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw

     wegeweda
  • Naleśniki z serkiem i owocami

     wegeweda
  • Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii, czosnku i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

     wegeweda
  • Masala Chai

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku - Matcha

     wegeweda
  • Smoothie z jarmużu, banana i mango z mlekiem migdałowym

     wegeweda
  • Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym

     wegeweda
  • Sos ze świeżych, leśnych grzybów

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Letni las

     wegeweda
  • Tajska zupa kokosowa

     wegeweda
  • Jaglanka z rabarbarem i orzechami włoskimi

     wegeweda
  • Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

     wegeweda
  • Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

     wegeweda
  • Dhal z soczewicy

     wegeweda
  • Kokosanki zero waste

     wegeweda
  • Roladki z grillowanej cukinii z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów

     wegeweda
  • Napój izotoniczny

     wegeweda
  • Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.

     wegeweda
  • Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

     wegeweda
  • Makowiec bez pieczenia

     wegeweda
  • Faszerowane awokado

     wegeweda
  • Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

     wegeweda
  • Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

     wegeweda
  • Wegańskie urodzinowe babeczki bananowe

     wegeweda
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

     wegeweda
  • Kremowy serek z nerkowców z tymiankiem

     wegeweda
  • Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym oraz ostra sałatka z ogórka

     wegeweda
  • Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy

     wegeweda
  • Ziemniaki hasselback

     wegeweda
  • Wegański, pełnoziarnisty omlet z jabłkami

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku - Mocha Coffee

     wegeweda
  • Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Pinacolada

     wegeweda
  • Ciastka digestive

     wegeweda
  • Carpaccio z buraka

     wegeweda
  • Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem

     wegeweda
  • Surówka z kapusty pekińskiej - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado oraz zupa ogórkowa

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Marchewkowe ciastko

     wegeweda
  • Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

     wegeweda
  • Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej

     wegeweda
  • Hummus najlepszy

     wegeweda
  • Bigos z kiszonej kapusty - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

     wegeweda
  • Budyń morelowy

     wegeweda
  • Leczo - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka

     wegeweda
  • Zakwas z buraków - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Curry z kalafiorem i bakłażanem

     wegeweda
  • Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

     wegeweda
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, kalafior i fasolka z czosnkiem

     wegeweda
  • Smalec z fasoli ze skwarkami

     wegeweda
  • Pomidorowe spaghetti ze szparagami, bazylią i miętą

     wegeweda
  • Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

     wegeweda
  • Majonez ze słonecznika

     wegeweda
  • Risotto z grzybami leśnymi

     wegeweda
  • Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

     wegeweda
  • Colesław z młodej kapusty

     wegeweda
  • Pasta z pieczonej papryki i marchwi

     wegeweda
  • Kaszotto buraczane

     wegeweda
  • Zapiekanka z cukinii i bakłażana po prowansalsku - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (wegańskie i bezglutenowe)

     wegeweda
  • Domowe nachosy

     wegeweda
  • Hummus

     wegeweda
  • Wegański a’la Cezar

     wegeweda
  • Zwyczajna i najlepsza szarlotka

     wegeweda
  • Leczo z papryki, cukinii i dyni

     wegeweda
  • Jabłka duszone z jagodami, cynamonem i goździkami - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z makaronem z cukinii - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii

     wegeweda
  • Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

     wegeweda
  • Chrupiące kąski z tofu z sosem BBQ

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku - Mango lassi

     wegeweda
  • Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami

     wegeweda
  • Letnia, truskawkowa owsianka z owocami

     wegeweda
  • Pesto pietruszkowo-bazyliowe na kanapki

     wegeweda
  • Gulasz węgierski z boczniakami

     wegeweda
  • Wegańska fasolka po bretońsku

     wegeweda
  • Sałatka z pieczonych, młodych ziemniaków z ogórkami, rzodkiewką i majonezem z awokado

     wegeweda
  • Paprykowy ryż basmati

     wegeweda
  • Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z cukinią i marchewką

     wegeweda
  • Sałatka niemiecka

     wegeweda
  • Migdałowa owsianka z malinami

     wegeweda
  • Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

     wegeweda
  • Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

     wegeweda
  • Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

     wegeweda
  • Krupnik wegański

     wegeweda
  • Płatki owsiane w słoiku – Truskawka z migdałem

     wegeweda
  • Wegańska zupa pieczarkowa

     wegeweda
  • Gulasz afrykański

     wegeweda
  • Krem dyniowo-marchewkowy z pomarańczą i grzankami

     wegeweda
  • Klasyczna kanapka z pomidorowym humusem i warzywami

     wegeweda
  • Krem z pieczonej papryki - Dieta dr Dąbrowskiej

     wegeweda
  • Brownie z fasoli i bananów

     wegeweda
  • Domowa granola

     wegeweda
  • Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

     wegeweda
Zobacz więcej przepisów
Bożena1960
Bożena1960 powiedział/a:
Wygląda apetycznie i kusząco;)
13.09.2017, godz. 14:49
wegeweda
wegeweda powiedział/a:
I smakuje identycznie, jak oryginalne :) Niejednego mięsożercę nabrałam :)
14.09.2017, godz. 09:49
gosia56
gosia56 powiedział/a:
na pewno smaczne
14.09.2017, godz. 11:32
gosia56
gosia56 powiedział/a:
na pewno smaczne
14.09.2017, godz. 11:32
opuncja123
opuncja123 powiedział/a:
mniam
17.09.2017, godz. 14:12
Dorota Woźniak - Twins Pot
Dorota Woźniak - Twins Pot powiedział/a:
Smaczne i zdrowe :)
17.09.2017, godz. 20:24
FAMILY
FAMILY powiedział/a:
fajne
22.09.2017, godz. 20:44
ania123
ania123 powiedział/a:
musi być pyszne
27.09.2017, godz. 12:41
gotowaniepatki
gotowaniepatki powiedział/a:
pychotka , chętnie bym zjadła
16.10.2017, godz. 21:58
gosia56
gosia56 powiedział/a:
pyszne
18.11.2017, godz. 17:22
ankaakna
ankaakna powiedział/a:
Bardzo ciekawy przepis
26.03.2018, godz. 15:01
Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Apetyczne spaghetti
17.04.2018, godz. 10:44
paulina2157
paulina2157 powiedział/a:
wygląda jak tradycyjne mięsne ;)
21.01.2019, godz. 09:42
gosia56
gosia56 powiedział/a:
super
22.01.2019, godz. 17:41
annaeko
annaeko powiedział/a:
Zdrowo i smacznie
10.04.2019, godz. 11:01
Nikita
Nikita powiedział/a:
Apetyczne danie
26.03.2020, godz. 20:50
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Smacznie
20.09.2020, godz. 21:04
Renixx
Renixx powiedział/a:
Bardzo fajny przepis
10.01.2021, godz. 17:10

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
7 4 60 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
23 22 120 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
6 5 30 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
8 6 25 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
7 10 65 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
5 6 180 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).