
Pieczone, aromatyczne bataty ze śródziemnomorską sałatką

Rodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie
Składniki:
Bataty -
4 szt.
Mix sałat - 1 opakowanie
Tofu wędzone - 1 kostka
Awokado - 1 szt.
Pomidor - 2 szt.
Ogórek świeży - 1 szt.
Papryka - 1 szt.
Oliwki - 2 garści
Suszone pomidory - 6 szt.
Mix sałat - 1 opakowanie
Tofu wędzone - 1 kostka
Awokado - 1 szt.
Pomidor - 2 szt.
Ogórek świeży - 1 szt.
Papryka - 1 szt.
Oliwki - 2 garści
Suszone pomidory - 6 szt.
Kapary -
1 garść
Jogurt kokosowy - 150 ml
Humus - 1 łyżka
Musztarda - 1 łyżeczka
Słodka wędzona papryka - 1 łyżeczka
Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
Oregano - 1 łyżeczka
Oliwa trochę
Sól i pieprz do smaku
Jogurt kokosowy - 150 ml
Humus - 1 łyżka
Musztarda - 1 łyżeczka
Słodka wędzona papryka - 1 łyżeczka
Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
Oregano - 1 łyżeczka
Oliwa trochę
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
KROK 1:
Bataty pokrój w paseczki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj wędzoną paprykę, czosnek granulowany, oregano, trochę soli i skrop całość oliwą. Wymieszaj łyżką lub dłońmi. Wstaw bataty do piekarnika i piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 45 minut.
KROK 2:
W tym czasie przygotuj sałatkę. Przełóż mix sałat (jeśli trzeba wypłukany) do miski. Pokrój w kostkę paprykę, ogórka, pomidory, awokado i dodaj do sałaty. Posiekaj suszone pomidory, a oliwki pokrój w plasterki. Przełóż do sałaty. Dodaj kapary.
KROK 3:
W kubeczku wymieszaj dressing do sałatki: jogurt z musztardą, humusem i odrobiną soli oraz pieprzu. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj całość.
4
osób lubi to
Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!