Bezglutenowa pizza z sosem dyniowym
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, drożdże, owies, nabiał krowi
Składniki:
Mąka owsiana bezglutenowa - 3/4 szklanki
Woda - 100 ml
Olej kokosowy - 2 łyżki
Sól - 1 łyżeczka
Oregano - 1 łyżeczka
Sos: Mała dynia hokkaido (puree) - 1/4 szt.
Nieaktywne płatki drożdżowe - 1 łyżka
Czosnek - 1 ząbek
Sól - 1/2 łyżeczki
Czarny pieprz szczypta
Dodatki: Jarmuż pęk
Cebula - 1/2 szt.
Cukinia - 3/4 szt.
Czosnek - 4 ząbki
Nieaktywne płatki drożdżowe - 1 łyżka
Ewentualnie: Wegański ser żółty (tarty na drobnych oczkach) - 6 łyżek
Dodatkowe informacje:
Użyłam tortownicy i średnicy 30 cm.Sposób przygotowania:
Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem na formie. Ewentualnie palcami dogniatamy ciasto dopasowując do kształtu formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Wszystkie składniki na sos blendujemy. Smarujemy sosem lekko podpieczone ciasto na pizzę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.