Tarta z kremem kokosowo-jaglanym (wegańska, bezglutenowa, bez pieczenia)
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, strączkowe, sezam, kakao, owies
Składniki:
Migdały - 1 szklanka
Wiórki lub płatki kokosowe - 1/2 szklanki
Bezglutenowe płatki owsiane - 1/2 szklanki
Sezam - 1/4 szklanki
Słonecznik łuskany - 1/4 szklanki
Suszone daktyle - 20 szt.
Suszone figi - 5 szt.
Olej kokosowy nierafinowany - 1 łyżeczka
Wanilia mielona - 1 łyżeczka
Krem jaglano-kokosowy: UGOTOWANA kasza jaglana - 3 szklanki
Olej kokosowy nierafinowany - 6 łyżek
Syrop klonowy, z agawy, ryżowy lub daktylowy - 6 łyżek
Wanilia mielona - 1 łyżeczka
Polewa: Olej kokosowy nierafinowany - 10 łyżek
Karob lub kakao - 7 łyżek
Tahini - 2 łyżki
Syrop z agawy, klonowy lub melasa karobowa - 1 łyżka
Dodatkowo: Banany - 2 szt.
Pokruszone ziarna surowego kakao - 1 garść
Fistaszki - 1 garść
Dodatkowe informacje:
Tarta pełna smaków... Znalajdują się w niej pełne zdrowia orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, suszone owoce. Bazą kremu są: odkwaszająca organizm kasza jaglana i delikatne w smaku, pełne zdrowotnych właściwości mleko kokosowe. Wszystko polane wykwintną czekoladą z karobu, surowego kakao, oleju kokosowego i tahini oraz udekorowane, a raczej - smakowo dopełnione - kawałkami banana, fistaszkami i pokruszonymi ziarnami kakaowca. Nie rezygnujcie z tych trzech ostatnich składników. Miękki, słodki banan świetnie współgra z chrupiącymi kawałkami ziaren kakaowca i orzeszkami.Mój sposób na ugotowanie kaszy jaglanej, w taki sposób, by "wyciągnać" z niej maksimum wartości odżywczych i pozbyć się goryczki:
Suchą kaszę (w tym przepisie - 1,5 szklanki) moczymy na noc lub na kilka godzin. Odcedzamy i wielokrotnie przepłukujemy wodą: zaczynając od gorącej, kończąc na zimnej, filtrowanej. Umieszczamy kaszę w garnku, zalewamy wodą na wysokość 1 cm nad poziom kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu. Kontrolujemy kaszę, możliwe, że zaistnieje konieczność dolania odrobiny wody. Gdy kasza wsiąknie całość wody, zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Wszelkie kasze, ziarna i nasiona zawierają kwas fitowy (zaburzający wchłanianie wapnia), by go zniwelować należy moczyć (a najlepiej kiełkować) wszystkie z nich przed spożyciem/gotowaniem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.