Surowy chlebek pełen jodu (z wodorostami dulse i wakame)
Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)Rodzaj posiłku: lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Suszone wodorosty (wakame i dulse) - 1 szklanka
Suszone pomidory - 1 szklanka
Pestki dyni - 1 szklanka
Główka czosnku - 1/2 szt.
Mała cukinia - 1 szt.
Sól himalajska i czarny pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
❤Przepis na niezwykle smaczny chlebek pełen jodu!❤Pożywieniem numer 1 ze względu na zawartość jodu są wodorosty. Zawierają go 600 razy więcej niż ryby morskie. Jeśli brnąć w porównania, to wodorosty posiadają też 10 razy więcej wapnia niż mleko krowie i 4 razy więcej żelaza niż wołowina. Poza tym wodorosty to wspaniałe źródło cynku, sodu, miedzi, witamin z grupy B (w tym B 12) oraz witamin: A, C, E, K, PP. Wodorosty alkalizują krew, są pomoce w walce z nadwagą, otyłością, chorobami układu krwionośnego, chorobami skóry, mają właściwości hamujące rozwój nowotworów. Jednym słowem: warto!
Przyznam, że smak wodorostów nie przypadł mi do gustu. Nie mogę przemóc się do ich spożywania w postaci innej niż w poniższym przepisie. Mimo sporej ilości wodorostów w moim surowym chlebku, ich smak "się gubi", właściwie to w ogóle go nie czuć. Chlebek jest pyszny chrupiący, wprost idealny jako dodatek do sałatki, zupy. Bardzo zdrowa pyszność!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.